Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.4.2008, Pavel Boček, aktualita
Nástroj GPU-Z pro zjišťování informací o grafické kartě, který byl vydán v minulém roce a stal se v brzké době velmi oblíbeným, mimo jiné také dokáže shromáždit základní informace o použitém HW a operačním systému počítače, podobně jako...
Den Inner | 1.5.200815:46
Prave protoze v mem pojeti ­(a jsem si jist ze i vsech alespon trochu vic obeznamenych uzivatelu­) x86 znamena archetikturu, do niz spadaji vsechny xy­-bit verze.
Kdyz jsem si toto precet, prvni co mne napadlo bylo, ze se GPU­-Z pouziva i na Itaniich, PPC a Spark :­-D
Samozrejme ze jsem pochopil, ze se jedna o 32­-bit verze windows, ale zopakuji, jak vtip dne mi to stacilo.
Neberte to nikterak osobne.
Odpovědět0  0
Den Inner | 30.4.200817:54
Novinkar asi chtel rici 32­-bit verze.
X86 je archetiktura. Kdyz uz, tak X86­-32...

Linux a Mac OS jsou take X86, ale pochybuji, ze pro ne existuje GPU­-Z :­-D

Takova mala blbost, ale jako vtip dne mi to stacilo. ;­-)
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 30.4.200818:26
Ano, přesně je to x86­-32, ale jelikož x86­-16 systémy jsou dávno mrtvé, obecně se tím myslí dnešní 32bitové, proto se ­-32 vynechává. x64 je také architektura. Linux a Mac OS můžou být jaké chtějí, ale kvůli nepodpoře systémů programem je to jedno, vůbec nechápu, proč je sem zatahujete. Je přece jasné, že tam budou jen systémy Windows, většina distribucí Linuxu má podobné programy už v základní instalaci, případně na to budou desítky volně šiřitelných, proto to nemá smysl ­(navíc vpravdě nejvíce GPU­-Z používají hráči, a co si asi zahrajete na Linuxu ? <1 % her ?­).
Odpovědět0  0
Den Inner | 1.5.200812:03
Ale notak, pane redaktore. Ja preci nevyrvavam ­"At­' zije linux!­" nebo neco podobneho. =­)
Jen ta hlaska ­- ­"totalne vedou X86 systemy­" mne dostala svoji, jak to rict, neomylnosti?... 99.9% uzivatelskych stanic je dnes X86 ­(at­' uz se jedna o jakykoliv operacni system­).
Mmch, x64 je jen komercionalizace nazvu pro x86­-64.
Jste seriozni server, kde si novinky ctu pravidelne uz nekolik let. Neznalost nynejsich ­"advanced user­'u­" je vseobecne znama, ale proc ji podporovat? =­)
Ten prispevek nebyl myslen jako urazka, jen jako upozorneni.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 1.5.200813:03
Já hlavně nechápu, proč to vlastně řešíte, když to, že x86 ­(ve smyslu rozšířeném, tedy x86­-32­) systémy má většina užovatelů je prostě fakt. Někdo to ale vědět nemusí, tak proč to neshrnout slovy ­"totálně vedou x86 systémy­" ?
Jak vzniklo x64 je jedno řešit, je to prostě rozšířené označení pro procesory podporující 64bit architekturu a na tom postavené systémy ­(které mají také x64 v názvu­), ačkoli do budoucna bude zřejmě nejlepší skutečně plné a správné označení, aby nevznikaly podobné konflikty a hlavně to nevypadalo, že x64 už není architekturou typu x86 a nešířily se tak fámy.
Nicméně Vás samozřejmě chápu, mne osobně zase iritují spojení jako ­"na Internetu­" a ­"jeden Internet­" apod. :­) ­(je to přece jen síť, čili když, tak už ­"na webu­" a ­"jsme připojeni do Internetu­" :­-­)­) ­).
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 30.4.200817:04
hlavne proto, ze se zapocitavaji samozrejme jen ti, kteri spusti gpu­-z
Coz udela par lidi, hlavne ti co maji novy pocitac :­(
Chtelo by to aby mrkvosoft udelal statistiku, ti maji pristup do vsech legalnich ­(a mozna i nelegalnich :­-D ­) instalaci a maji presnejsi cisla
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 30.4.200817:51
Zase tak jistý bych si nebyl, vždyť velké procento karet byly dokonce PCI; GPU­-Z spouštějí lidé, kteří chtějí něco zjistit o své kartě, což ale nejsou jen ti s novými PC ­(ti to navíc vědí, tak proč program používat, že­). Myslím, že 164 tisíc lidí a další přibývající je již poměrně reprezentativní vzorek.
když si vezmeme 3 miliardy jakožto počet lidí, kteří mají přístup k počítači a budeme předpokládat, že každý má jeden ­(v praxi to bude spíše méně­), tak procentuálně to vychází řádově stejně, jako předvolební průzkumy ­(čili asi 0,005 % všech možných respondentů­) a ty se jako reprezentativní berou. Tak proč ne toto ? Často je převaha skutečně veliká, čili i kdyby byla chyba velká, reálně to bude i tak stejně.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 1.5.200819:14
Čísla jsou to zajímavá, ale vzorek rozhodně NENÍ reprezentativní.
Reprezentativní vzorek znamená, že jsou do něho zahrnuty všechny typy uživatelů v zastoupení odpovídajícím jejich podílu na všech uživatelích PC.
To lidé, kteří si spustí GPU­-Z rozhodně nejsou!!!
Tím článek nekritizuji, jenom chci říct, že skutečné podíly mohou být a velmi pravděpodobně jsou jiné.
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 2.5.20089:31
ja si myslim ze mnohem vice lidi ma AGP ... napriklad. Mam k dispozici hromadu kompu ale gpu­-z sem spsutil jen na jedinem z nich, tom nejmodernejsim. Ne na kompech kde mam agp, ani na tom kde mam pci grafiku ... Podle me je presnejsi steam nez tohle, ale opet ­- steam mam pouze na jednom kompu kde je agp grafika ... :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.